Een Interview met Ellen van den Bosch

Foto: Ellen helpt met het snoeien van hoogstamappelbomen bij het Brabants Landschap in Keent.


In ons eerste interview duiken we dieper in de wereld van Hof van Oss met Ellen van den Bosch, een bevlogen kartrekker en bestuurslid van Hof van Oss. Laten we samen verkennen hoe Hof van Oss zich voorbereidt op het komende lenteseizoen en welke uitdagingen en plannen er op de agenda staan. 

Hof van Oss in een notendop 

Ellen omschrijft Hof van Oss als een samenwerkingsverband van mensen die gezamenlijk een biologische tuinderij tot stand brengen. Waarbij onbespoten groenten en fruit worden geteeld, met een sterke focus op respect voor de natuur en duurzaamheid. “We vermijden het gebruik van kunstmest en bieden onze leden de mogelijkheid om wekelijks hun verse oogst op te halen," legt ze uit.

Persoonlijke betrokkenheid en motivatie 

Ellens betrokkenheid bij Hof van Oss begon bij een Tegenlicht Meetup in de bibliotheek in september 2019. Haar motivatie om deel uit te maken van het bestuur komt voort uit een diepgeworteld verlangen om een positieve impact te hebben op haar lokale gemeenschap. "Ik wil enorm graag dat het van de grond komt en ik heb veel kleinschalige lokale initiatieven bezocht en dit wil ik, nee, wij in Oss ook voor elkaar krijgen," zegt ze vastberaden.

Uitdagingen

Het opzetten van Hof van Oss ging niet zonder uitdagingen. Ellen legt uit dat het bestuur voor de uitdaging staat om te werken met zandgrond op een verhoogde locatie, wat gevoelig is voor droogte en klimaatverandering. "De afgelopen jaren werd het stuk grond gebruikt door een boer die zo veel mogelijk gras wilde laten groeien voor zijn kalfjes die erop liepen. Natuurlijk gebruikte hij daarvoor de mest," zegt ze. "Hof van Oss heeft andere doelen: het moet vruchtbaarder worden door wisselteelt. We gaan de bodem verbeteren door verdroging proberen tegen te gaan, doordat we gewassen zullen afdekken met blad, karton en compost." 

Concrete plannen 

Het komende seizoen staat in het teken van grondverbetering. Ellen legt uit dat ze zich zullen focussen op wisselteelt en het stimuleren van bodemleven door onder andere aardappelen, groenbemestingsplanten zoals rode klaver, bladrammenas, lupine en stiktstofbinders zoals allerlei bonensoorten te planten. Hiernaast staan er ook bloemen en een grote kruidencirkel op de planning. "We hebben een gedetailleerd plan opgesteld, inclusief welke gewassen we gaan telen, hoe we de bodem gaan verbeteren en welke evenementen we gaan organiseren," zegt ze. “Hiernaast willen we de leden bewustmaken van duurzaamheid door anders te kijken naar dit begrip. Het gaat niet om snelheid van het opkweken van biologische groente en fruit maar om kwaliteit. Eerst komt het bodemleven. Als je dit weet, word je bewuster van zaken die de natuur, ons milieu helpen of schaden.” 

Denkbeeldige rondleiding 

Ellen vertelt: “Als je via de Docfalaan aankomt kun je de fiets neerzetten of meenemen langs de slagboom. Als je rechtdoor loopt, kom je uit bij de wei van de buurman, die twee Friese paarden heeft. Kijk je rechts dan zie ons perceel. Het is een langgerekt stuk grond waar we 6 tot 8 vlakken maken met in het midden een breed pad waar circa 140 fruitbomen langs komen te staan. Achterin komen walnoten, kastanjes en hazelaars. Linksachter komen aardbeienbedden en aspergeplanten. Rechts gaan we inheemse struikgewassen planten die goed zijn voor het insecten-en vogelleven, biodiversiteit dus. Denk aan sleedoorn, meidoorn, Gelderse roos, rozebottels en bramen. Dit worden hagen met veel prikkers, waar de dassen ook nog tussendoor kunnen om op ons land te komen foerageren.“ 

Betrokkenheid lokale gemeenschap en vrijwilligerswerk 

“We willen de leden graag betrekken bij de opstart. Het is geen must,” benadrukt Ellen. “Mensen die wel graag willen meedoen nodigen we uit om mee te helpen. Onze tuinder en grondgroep coördineren het geheel. Wat heel goed helpt is als je een emmertje grond uit hun eigen tuin (zonder zevenblad ;-) meeneemt, zodat we al biodiversiteit creëren met de grond die uit alle wijken en woonplekken komt; met de diverse micro-organismen, schimmels en bacteriën en protozoa.” Ook vertelt ze: "Ik wil wel benadrukken dat we afhankelijk zijn van de steun en betrokkenheid van onze coöperatie-leden om ons doel te bereiken. We moedigen iedereen dan ook aan om deel te nemen aan onze activiteiten en bij te dragen aan onze missie op welke manier dan ook." 

Toekomstvisie en afsluiting 

Als afsluiting deelt Ellen haar visie op de toekomst van Hof van Oss. "Onze droom is om een bloeiende gemeenschapstuin te creëren waar mensen samenkomen om gezond voedsel te telen, elkaar te inspireren en te verbinden met de natuur," zegt ze. "Met de steun van onze gemeenschap geloof ik dat we deze droom kunnen verwezenlijken." 

Met haar enthousiasme en visie laat Ellen zien dat Hof van Oss niet alleen een tuinderij wordt, maar een levendige gemeenschap die gedreven wordt door liefde voor de natuur en duurzaamheid. Met het lenteseizoen in het vooruitzicht, kijkt ze vol verwachting uit naar de groei en bloei die komen gaat. Heb je vragen of wil je Ellen spreken? Neem dan contact op via ellen@hofvanoss.nl.