Inspirerend bezoek aan Eet MeerboschOp 12 juni hebben de kartrekkers met enkele nieuwe leden van Hof van Oss de tuinderij ‘Eet Meerbosch’ in Nijmegen bezocht. Boer Siem Ottenheim runt een zelfoogsttuin voor 240 leden op 2 hectare grond. Hij gaf ons een uitgebreide rondleiding door zijn tuinderij en voedselbos waar we veel inspiratie uit hebben gehaald.
Ons idee is dat leden op een vast moment in de week een groentepakket ophalen. In Nijmegen zagen wij dat leden het ook leuk vinden om zelf de tuin in te lopen om groente te oogsten. Wij zagen meteen de mogelijkheden om beide te combineren: een deel is al voor je geoogst en staat klaar om op te halen, en de aardbeien en frambozen mag je zelf (met je kinderen) komen plukken. Hoe leuk is dat?!
Heb je wel eens gehoord van no-dig Gardening? Dit is tuinieren zonder te spitten, waardoor je de grond niet of nauwelijks verstoort. Door de grond met een laag mulch te bedekken, verbeter je de bodemstructuur en neemt het humusgehalte toe. Hierbij wordt enkel organische compost gebruikt. Ook voor Hof van Oss een geweldige manier om het bodemleven niet te verstoren, het vochtgehalte in de bodem vast te houden en de planten goed te voeden. 
En kijk hoe vrolijk de varkens rondlopen op 'Eet Meerbosch'. Zou eigenlijk toch ook wel leuk zijn bij ons in Oss? Al zijn het er maar twee, voor de sfeer in de tuin en de aantrekkingskracht op jonge kinderen. Kortom, het was een gezellige en inspirerende dag. Wij kunnen niet meer wachten om straks in onze eigen tuinderij rond te lopen.